PROJEKT

VAD GÖR VI?

&
VAD KAN DU GÖRA?

PROJEKT VI ArbetAR MED

SKOLFADDER

Detta är CA-N’s huvudprojekt som drivits ända sedan start 2012. Vi arbetar här för barns rättigheter till utbildning.
 

SHG – SELF HELP GROUPS

Det riktar sig till kvinnor som kämpar med att försörja sig och sina barn, som även är de barn vi sponsrar med skolgång genom projektet ”Utbilda barnen”.

HÄLSOFOND

Ger barnen möjlighet till läkarvård och mediciner vid behov.

Dessa barn har små möjligheter till läkarvård och medicin när de blir sjuka.

VIDEO

Skolfadder

Här en kort video av en tjej som fått skola och berättar om det.

Hjälp under Covid-19

Vi blev tvingade att ställa in ett SHG projekt i början av pandemin och lade om allt fokus på att köpa mat åt familjerna till 150 barnen i stället.

En kort video från en av mammorna som beraättar lite om det.

Hälsofånd

Vi har inrättat en lekarfond som ger barnen med de behoven den hjälp de behöver.

En kort video av en pappa med två av barnen i skolprojektet som berättar.

Anne-Marie Andersen

Anne-Marie Andersen

.

2013 på torget i Töcksfors hade jag ett tält där jag sålde min lilla bok som jag gett ut året före. Min granne där var Children Aid-Now som också hade ett tält där de informerade om sitt arbete i Etiopien med att hjälpa barn ut ur fattigdom. Detta betyder alltså att de utbildar barnen och i första hand flickor.

Jag kom att prata en hel del med Benny som hade hur mycket som helst att berätta om situationen i landet och vad som man kan göra med ganska lite pengar räknat från våra förhållanden. Resultatet av dessa pratstunder blev att jag beslutade att en viss summa från varje såld bok skulle gå till Children Aid-Nows arbete. Med mej på torget var också min dotterdotter Maja. Hon funderade mycket på vad det berodde på att jag skulle ge pengar från mina böcker till CA-N för. Jag förklarade för henne så gott jag kunde om hur jättefattiga många barn i Etiopien är och att man med lite pengar kan hjälpa dem att få gå i skola. Sen talade jag också om för henne att om de inte kan gå i skola kunde det hända att barnen blev tvungna att gifta sej för att föräldrarna var så fattiga att de inte ens kunde ge barnen mat.

Maja blev tyst ganska länge. Hon funderade på hur detta kunde vara möjligt. Hon kom dock på att även hon som själv var ett barn kunde i alla fall försöka samla pengar och skicka dit. Året därpå var Maja med mej på torget när jag skulle sälja mina böcker. Hon sålde då sitt pyssel för ganska små pengar. Men som hon sa.

Är jag för dyr kanske jag inte får sålt nåt. Är jag billig kanske jag får sålt många och då blir det en del pengar i alla fall. Jag kommer så väl ihåg att hon hade lite olika saker. Marackas av toarullar, blommor av kaffefilter, bokmärken av glasspinnar bland annat. Jag tror att det dyraste hon hade kostade 5 kronor. Men hon fick sålt sitt pyssel. Kommer inte ihåg exakt hur mycket hon fick ihop detta första år, men några hundra blev det allt. Själv är jag också månadsgivare sen flera år tillbaka. Det är så lite man behöver ge för att det ska bli stor skillnad för något barn därborta i Etiopien.

Maja Watts

Maja Watts

.

Jag minns inte riktigt hur det började, jag var ju ganska liten när mormor berättade för mej om Children Aid-Now och vad de arbetar med. Men jag vet i alla fall att jag hållit på och sålt pyssel och hantverk i många år.

Jag tycker Children Aid-Nows grej är jättebra. Jag är stolt över att ha hjälpt till så mycket som jag har. Och det har verkligen varit en resa och jag tror att det har hjälpt mej bli den person jag är nu.

Det viktigaste Children Aid-Now håller på med är att förhindra att små flickor måste gifta sej med vuxna gubbar och att de hjälper barn till en framtid när de ser till att de får gå i skola. Jag vet ju att det är så lite pengar som behövs för att det ska göra stor skillnad för dom. Till exempel tror jag att ett helt år för ett barn att gå i skolan kostar mindre än vad man får i barnbidrag en månad här i Sverige. Det visar ju att pengar är värd så olika där och här. Man behöver inte ge så mycket för att det ska göra mycket för dom.

Kjell Ericsson

Kjell Ericsson

Fd Riksdagsledamot och kommunalråd och numera konsult

Familjen Moberg i Töcksfors har under många år bedrivit arbete i Etiopien för att hjälpa människor ur nöd och fattigdom. Utan tanke på egen bekvämlighet har detta arbete utförts på ett sätt som väcker stark beundran och respekt. Genom att här i gränstrakterna berätta om de nödlidande, har också många människor ställt upp på olika sätt för att hjälpa till.

Benny Moberg, Töcksfors med familj har också varit aktiv i detta arbete. För några år sedan startade han projektet ”Children Aid-Now”. Detta projekt riktar sig i första hand till att förhindra tvångsgifte av småflickor med vuxna människor. Benny med familj har lagt ner ett stort arbete så att barnen får gå i skola.

Han har även varit engagerad för att kunna bereda familjer att få en bostad. I dessa förhållanden har barnen farit mycket illa. Genom att hjälpa till med både bostad och utbildning har han medverkat till att många har fått både tro och hopp om framtiden.

Detta är dock ett jättearbete, där vi gärna hjälper Benny med sådant vi kan hjälpa till med här på hemmaplan. Det rör sig inte om några jättepengar för varje barn att få gå i skola. Men det är många barn så det erfordras trots allt om en hel del medel. Insamlingen på hemmaplan kan röra sig om både pengar och material.

Benny med familj har vid olika sammankomster medverkat och berättat om sitt arbete med barnen i Etiopien. Det är många gripande livsöden som därvid kommit i dagen. Utifrån detta har det varit insamlingar, där alla medel oavkortat gått till barnen i Etiopien. Benny har även tillverkat kalendrar som allmänheten kunnat köpa och där medlen har gått till hjälpverksamhet. Det finns många sätt att kunna bidra till denna behjärtansvärda verksamhet.
Jag hoppas att Benny med familj inte förtröttas utan fortsätter med sitt viktiga arbete. Jag rekommenderar starkt att många vill vara med och hjälpa till på olika sätt för att hjälpa barnen i Etiopien.

PRENUMERERA PÅ NYHETSMAIL

I formuläret nedan kan du följa anvisningarna vid intresse av de uppdateringar vi presenterar i våra nyhetsmail.
Detta mail skickas ut ca. en gång i månaden

Följ oss gärna på Facebook och Instagram där vi delar mer information:

Facebook: https://www.facebook.com/childrenaidnow

Instagram: https://www.instagram.com/childrenaidnow/

Subscribe

* indicates required

Genom att registrera dig godkänner du vår intigritetspolicy, vi får spara dina kontaktuppgifter samt kontakta dig i framtiden. Bekräftar du detta?

Du kan avprenumerera när som helst genom att klicka på länken i botten på mailet. För information om vår intigritetspolicy så kan du läsa mer om den på vår hemsida.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.

Email till oss

kontakt

Mobil

+46 (0)708-89 82 83

Mail

benny@childrenaid.se

Adress

Östegård Kronrena
672 96 Töcksfors
SWEDEN