SELF HELP GROUPS

Self Help Group – SHG är ett övergripande projektnamn som består av två delar. Det riktar sig till kvinnor som kämpar med att försörja sig och sina barn, som även är de barn vi sponsrar med skolgång genom projektet ”Utbilda barnen”.

PRESENTATION

S.H.G – Hjälp till kvinnor
att klara sig själv

Self Help Group – SHG är ett övergripande projektnamn som består av två delar. Det riktar sig till kvinnor som kämpar med att försörja sig och sina barn, som även är de barn vi sponsrar med skolgång genom projektet ”Utbilda barnen”.
Flera smågrupper om ca. 12-24 kvinnor får stöd och rådgivning för att stärka deras syn på sig själva som kvinnor och som företagare. Utöver detta kommer kvinnorna överens med RPC (Remeber the Poor community) om vilka av dem som ska gå en annan kurs där de får utbildning om hur man sköter ett litet företag med sparande, bokföring och ekonomi osv.

Vi letar nu efter:
Vi letar nu efter sponsorer till de grupper med mammor max á 24 i varje grupp. Vi behöver stör och medel för att klara ge denna hjälp där kvinnorna stärks i sin självbild och får utbildning i att sköta ett litet företag. Att spara och hur man skall räkna och tänka som företagare.

Vi utbildar dem också i kampen mot barnäktenskap och könsstympning och mänskliga rättigheter.

Vill du stödja detta arbete så kontakta oss eller bli månadsgivare. Pengarna går till arbetet med att ge dessa barn och kvinnor hjälp att ta sig själva ur fattigdomen.

SELF HELP GROUPS

Seada Woldesir är en mor till Hikma Awol. Hikma är en 13 årig tjej och 6:e klasselev. Seada är en av de 24 OVC-föräldrar som arbetar med inkomstgenererande aktiviteter. Seada säljer damkläder genom gatuhandel kring ett område som heter Gimb Gebeya. Seadas verksamhet fungerar bra med undantag för juridiska svårigheter hon har genom sin affärsposition som arbetsplats. På grund av denna utmaning konfronteras Seada ofta med polisen, eftersom gatuförsäljare är informella och olagliga av regeringen.

För att möta denna utmaning har Seada diskuterat med den lokala förvaltningsorganet för att komma åt en arbetsplats för företaget.

Trotts denna utmaning arbetar Seada flitigt. Dessutom har hon engagerat sig delvis i ett arbetsprogram som hjälper till att hon tjänar lite extra inkomst för familjen.

Från tiden som Seada gick med i CA IGA-programmet, har hon observerat flera förändringar varje dag i hennes försörjning och liv. 

Hon har bra besparingar både i bank och lokalt i form av ”Ekub”. Innan jag gick med i Children Aid´s -program brukade jag ha svårt att mata sin familj och betala hyran för familjens rum. Hon säger att det fanns tider som jag ville dö istället för att se min familj lida så.

Men nu, på grund av Children Aid -programmet, kan hon mata sin familj tre gånger om dagen, kunna täcka hyran utan problem, hennes barn är lycklig och går i skolan. Dessutom kan Seada spara pengar för sin och barnens framtid.

EN AV DE 134 MAMMOR SOM FÅR HJÄLP

SHG

– Self Help Group projekt

Rapport 03

Jag heter Rehima Hasen. Jag är 35 år och ensamstående mamma till fem barn.
Jag bor i Adama stad Gurmu kommun. Min dotter Eliham har fått stöd från CAN-programmet. På grund av hennes deltagande i skolprojektet fick jag möjligheten att bli medlem i SHG, då alla mammor och vårdnadshavare fått denna chans. Innan jag gick med i SHG brukade jag jobba med väldigt tungt dagligt arbete för att klara försörja mina barn. Efter att jag gick med i min SHG har mitt liv förändrats totalt. Namnet på den SHG-grupp jag är med i heter Rohobot. Den har 15 medlemmar med bara kvinnor.

Vårt gruppkapital är 14 360 ETB (2 610 kr) och ett lånebelopp på 17 000,00 ETB (3 090 kr) bland medlemmarna. Jag är också en av medlemmarna som haft mycket nytta av de lån jag kunnat ta från vår gruppkassa. Det första som jag hade stor nytta av min SHG är den träning vi fick. Jag har gått flera utbildningar genom min SHG.

Några av dessa handlar om SHG-koncept, grundläggande affärsfärdigheter, ekonomisk förvaltningskoncept, sociala frågor, kommunikation och förmåga till konfliktlösning. Den här träningen förändrade min inställning till livet och allt.

När jag lärde mig om affärskunskaper fick jag tillgång till första låneomgången på 2 000 ETB (363 kr) och startade småaffärer som att sälja kokt potatis i närheten av vårat hem. Det var uppmuntrande och efter att ha betalat tillbaka fick jag chansen att låna en andra omgången för ett lånebeloppet på 4 000 ETB (727 kr).

Med detta lån förbättrade och diversifierade jag min verksamhet, inklusive några föremål som behövs mycket i samhället. Med detta lån fortsatte mitt företag att växa och jag fick tillgång till en tredje låneomgången på 8 000 ETB (1 454 kr)denna gång. Det var mycket uppmuntrande för mig att få så mycket lån från min grupp. Nu är mitt företag varierande och flexibelt och har vuxit bra. Jag säljer kläder och andra produkter som efterfrågas i min närhet. Min inkomst har växt.

Jag är så glad att jag kan mata mina barn tre gånger om dagen; kläder och skicka mina barn till skolan. Min dotter Eliham har också växt och hjälper mig väldigt bra. Jag har en plan för att öka mitt sparande genom självhjälpsgruppen och utöka min verksamhet och hjälpa mina barn i deras utbildning så de kan gå på universitetet.
Jag är väldigt tacksam för alla som stöttat mig och mina barn.

Rehima Hasen

CHILDREN AID´S

SPONSORER

Ta kontakt