SHG-
SELF HELP GROUPS

Self Help Group – SHG är ett övergripande projektnamn som består av två delar. Det riktar sig till kvinnor som kämpar med att försörja sig och sina barn, som även är de barn vi sponsrar med skolgång genom projektet ”Utbilda barnen”.

Detta sätt att ge är effektivt och enkelt, men du kan även gå in på din egen internetbank och ge via din bank varje månad om du vill. Då har du direkt enkelt tillgång till att sluta utan problem.

Denna tjänst kostar också 2 % av ditt skänkta belopp.

Gå till din internetbank och skriv in vårt kontonummer: Bankgiro: 877-5991
Nonto Nr. 8431-9,53076604-7 och välj det datum och summa som du önskar att pengarna skall dras.

För Norska givare så gör du bara samma, fast med de Norska uppgifterna:
Konto No.1050.22.72328

Detta konto kommer att ändras och banken kommer att byta till Marker Sparebank.

PRESENTATION

S.H.G –
Hjälp till kvinnor att klara sig själv

Self Help Group – SHG är ett övergripande projektnamn som består av två delar. Det riktar sig till kvinnor som kämpar med att försörja sig och sina barn, som även är de barn vi sponsrar med skolgång genom projektet ”Utbilda barnen”.
Flera smågrupper om ca. 12-24 kvinnor får stöd och rådgivning för att stärka deras syn på sig själva som kvinnor och som företagare. Utöver detta kommer kvinnorna överens med RPC (Remeber the Poorest Community) om vilka av dem som ska gå en annan kurs där de får utbildning om hur man sköter ett litet företag med sparande, bokföring och ekonomi osv.

Vi har fått en bidragsgivare:

Vi kan stolt meddela att vi har fått in en privat bidragsgivare som tog hela projektet själv på 3 år. Ett otroligt generöst åtagande vilket gör att vi nu har hållit på i två år redan och mödrarna har fått sina liv totalt förvandlade. Läs några av berättelserna här.

Det är 134 mödrar som fått ett nytt liv genom denna bidragsgivares generositet.

Woyeneshet Yenenes

Projekt:-CAN              2023-03-06
Aktivitet: SHG 

Woyeneshet Yenenes bor i staden Adama med sina barn. På grund av sitt barn Metsenanat Sitota fick hon möjligheten att gå med i SHG organiserat av Children Aid-programmet. Hon är nu medlem i “Fiker självhjälpsgrupp”, där hon fungerar som sekreterare. Tidigare gick Weyneshet med i projektet; när hon kämpade för att tillgodose sina barns behov.

Det faktum att hon höll på med att samla bönor hade gjort hennes situation ännu värre eftersom det var mycket utmattande och tröttsamt. Utöver det, eftersom hon arbetade i många timmar med att hålla sin bebis på ryggen, har detta också lett till hälsokomplikationer.
Dessutom var inkomsten hon tjänade inte tillräcklig för mat till hennes barn.
Å andra sidan var betalningen inte jämförbar med den arbetsbelastning hon fick utstå. På grund av detta var hon tvungen att hindra sina barn från att gå i skolan.

Dessutom var hennes arbete mer utmanande det faktum att hennes betalning skedde var 15:e dag, där hon bara får 800 birr (156 SEK) för varje 100 kg av bönor hon samlade om hon hade tur.

nDetta beror på att hon, för att få betalt, var tvungen att gå igenom en skanningsprocess och om något fel upptäcks i hennes arbete kanske hon inte fick betalt.

Tack och lov för RPC-Children Aid-programmet har hon fått byta och gå med i SH-Gruppen och börjat spara veckovis med sina respektive medlemmar. Dessutom kunde hon ägna sig åt uppgödning av får och en get genom att ta lån från sin SHG. Detta har gjort det möjligt för henne att få bättre inkomst utan större börda och försämrad hälsa. Utöver denna getuppfödning har hon också börjat föda upp kyckling för att få ytterligare inkomster. Även om hennes verksamhet är lönsam och bra stöter hon på vissa utmaningar på grund av väldigt varierande priser på boskapsfoder.

Nu har Weyneshet och hennes familj en bra position, så hon vill skicka sin tacksamhet till Children Aid och till de människor som är dedikerade till att arbeta med henne, eftersom detta resultat uppnås på grund av era gåvor
och vilja att hjälpa.

Yetenayet Mekuria

Projekt:-CAN              2023-03-06
Aktivitet: SHG 

Yetenayet Mekuria är en av medlemmarna i SHG-gruppen som organiseras av Children Aid-programmet i staden Adama.
Hon är en mamma till 5 barn, varav 3 är pojkar och 2 är flickor.

Sedan makens död har hon uppfostrat sina barn ensam. Hon gick igenom många utmaningar tills hon träffade Children Aid-programmet.

Yetenayet har arbetat outtröttligt för att uppfostra sina barn. Under tiden har hennes barn Abiyot Amare fått en chans genom stödet av RPC – CA-programmet sedan 2012, när hennes SON var i förskolan och nu elev i 7:e klass.

Samtidigt gick hon med i SHG-gruppen så kallad “Ediget”. När hon väl blivit medlem i gruppen började hon veckospara och sedan tog hon flera kapacitetsuppbyggnads utbildningar om självhjälps grupps konceptet, grundläggande affärsfärdigheter och grundläggande ekonomi.

Läskunnighet, sparande och lånehantering var också något hon lärt sig. Efter det att hennes möjlighet förbättrades har hon startat eget företag som ett resultat av att hon fick livsförändrande utbildningar och hennes attityd och kunskap förändrades totalt.

Efter det att hennes möjlighet förbättrades har hon startat företag som ett resultat av att hon fick livsförändrande utbildningar och hennes attityd förändrades totalt. Sedan fick hon lån från sina respektive grupper och började sälja grönsaker som kål och det var lönsamt. Hon har nu en bra position och arbetar för att utöka sitt kapital och även utöka sin verksamhet, den dagen som hennes eget sparkapital uppgår till 10.000 ETB (1.955 SEK)
och hennes grupps kapital uppskattas till cirka 45.000 ETB (8.798 SEK).

Nu kan jag hantera min familj väldigt bra; mina barn har ett mycket bra hälsosamt liv. Innan jag gick med i en självhjälpsgrupp kunde jag inte tillgodose mina barns behov. För närvarande är jag en väldigt glad och hårt arbetande kvinna både för min familj och min grupp såväl som mitt samhälle. Jag kunde göra allt detta eftersom jag blev överväldigad av de insikter jag fick från RPC-Children Aid-programmet.

På det hela taget vill jag uttrycka min tacksamhet för jag saknar ord för allt som har gjorts för mig genom och av Children Aid-programmet.

Zinash Tayachew

.Projekt:-CAN              2023-03-06
Aktivitet: SHG 

Jag heter Zinash Tayachew och jag är en av de självhjälps-mödrar som organiseras av Children Aid-programmet och jag gick med i
“Sirto Melwote” som SHG-medlem sedan 2012.

Efteråt blev jag medlem i självhjälps-gruppen och då började mitt liv förändras radikalt till det bättre. Efter att ha sparat en tid började gruppen ge lån till SHG-medlemmar. Så jag tog lån och började med att laga mat och sålde för användare som kommer från olika platser i Adama City. Dessutom sålde jag vatten på flaska, det är kostnadseffektivt än så länge.

Utöver detta tjänar jag 1.500 Birr (293 SEK) i månadsinkomst genom att delta i arbetet med säkerhetsprogrammet. För närvarande har det arbete jag gör nu förbättrat min dagliga inkomst mot det jag tjänade tidigare. Detta hjälpte mig att öka veckospar kapitalet från 10 birr till 40 birr i veckan (1,95 – 7,82 SEK).

Att samla in sparkapital gör att jag kan få fler lån, därför tog jag ytterligare lån på 12.000 ETB (2.346 SEK). Detta förändrade mina arbetsvillkor och hjälpte till att expandera verksamheten mer. Som ett resultat av detta, tilldelades jag pris och blev en av de bäst presterande SHG-mödrarna bland gruppens medlemmar.

Children Aid och RPC är som en ängel som har kommit för att rädda mig och min familj från katastrofen vi stod inför.

Gud välsigne er alla!

SELF HELP GROUPS

Seada Woldesir är en mor till Hikma Awol. Hikma är en 13 årig tjej och 6:e klasselev. Seada är en av de 24 föräldrar som arbetar med inkomstgenererande aktiviteter.

Seada säljer damkläder genom gatuhandel kring ett område som heter Gimb Gebeya. Seadas verksamhet fungerar bra med undantag för juridiska svårigheter hon har genom sin affärsposition som arbetsplats. På grund av denna utmaning konfronteras Seada ofta med polisen, eftersom gatuförsäljare är informella och olagliga av regeringen.

För att möta denna utmaning har Seada diskuterat med den lokala förvaltningen i staden för att komma åt en arbetsplats för företaget.

Trotts denna utmaning arbetar Seada flitigt. Dessutom har hon engagerat sig delvis i ett arbetsprogram som hjälper till att hon tjänar lite extra inkomst för familjen.

Från tiden som Seada gick med i Cchildren Aid IGA-programmet, har hon sett flera positiva förändringar varje dag i hennes försörjning och liv. 

Hon har bra besparingar både i bank och lokalt i form av “Ekub” (=lokal sparform). Innan hon gick med i Children Aid´s -program har hon ha svårt att ge mat till sin familj och betala hyran för familjens rum. Hon säger
“att det fanns tider som jag ville dö istället för att se min familj lida så”.

Men nu, på grund av Children Aid -programmet, kan hon ge mat till sin familj tre gånger om dagen. Hon kan också täcka hyran utan problem, hennes barn är lycklig och går i skolan. Dessutom kan Seada spara pengar för sin och barnens framtid.

EN AV DE 134 MAMMOR SOM FÅR HJÄLP

SHG

– Self Help Group projekt

Rapport 03

Jag heter Rehima Hasen. Jag är 35 år och ensamstående mamma till fem barn.
Jag bor i Adama stad i Gurmu kommun. Min dotter Eliham har fått stöd från Children Aid-programmet. På grund av hennes deltagande i skolprojektet fick jag möjligheten att bli medlem i SHG, då alla mammor och vårdnadshavare fått denna chans. Innan jag gick med i projektet brukade jag jobba med väldigt tungt dagligt arbete för att klara försörja mina barn. Efter att jag gick med i min SHG har mitt liv förändrats totalt. MIN GRUPP har 15 medlemmar med bara kvinnor.

Vårt gruppkapital är 14 360 ETB (2 610 kr) och ett lånebelopp på 17 000,00 ETB (3 090 kr) bland medlemmarna. Jag är också en av medlemmarna som haft mycket nytta av de lån jag kunnat ta från vår gruppkassa. Det första som jag hade stor nytta av min SHG är den träning vi fick. Jag har gått flera utbildningar genom min SHG.

Några av dessa handlar om grundläggande affärsfärdigheter, ekonomisk förvaltningskoncept, sociala frågor, kommunikation och förmåga till konfliktlösning. Den här träningen förändrade min inställning till livet och allt.

När jag lärde mig om affärskunskaper fick jag tillgång till första låneomgången på 2 000 ETB (363 kr) och startade småaffärer som att sälja kokt potatis i närheten av vårat hem. Det var uppmuntrande och efter att ha betalat tillbaka fick jag chansen att låna en andra omgång med ett lånebeloppet på 4 000 ETB (727 kr).

Med detta lån förbättrade och varierade jag min verksamhet, inklusive några föremål som behövs mycket i samhället. Med detta lån fortsatte mitt företag att växa och jag fick tillgång till en tredje låneomgång på 8 000 ETB (1 454 kr)denna gång. Det var mycket uppmuntrande för mig att få så mycket lån från min grupp. Nu är mitt företag varierande och flexibelt och har vuxit bra. Jag säljer kläder och andra produkter som efterfrågas i min närhet. Min inkomst har växt.

Jag är så glad att jag kan ge mat till mina barn tre gånger om dagen. Köpa kläder och skicka mina barn till skolan. Min dotter Eliham har också växt och hjälper mig väldigt bra. Jag har en plan för att öka mitt sparande genom självhjälpsgruppen och utöka min verksamhet och hjälpa mina barn i deras utbildning så de kan gå på universitetet.
Jag är väldigt tacksam för alla som stöttat mig och mina barn.

Rehima Hasen

CHILDREN AID´S

SPONSORER

.DAVID BERGQUIST
TRANSPORT AS

Ta kontakt